Project 3DeDucation

Bij ROC West-Brabant is vanuit hun Innovatienetwerk een projectteam 3DeDucation gestart dat zich richt op 3D printers in het onderwijs. Dit is wat zij doen:

3DeDucation is een project opgezet vanuit het Innovatienetwerk van het ROC West-Brabant, met de bedoeling 3D-printen in het onderwijs van de grond te krijgen. Het Innovatienetwerk heeft Ultimaker-printers aangeschaft die binnen diverse onderdelen van ROC West-Brabant verspreid staan. Wij werken samen met docenten, andere onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. Op deze wijze helpen wij het onderwijs op weg met 3D-printen, zodat studenten deze vaardigheden straks kunnen toepassen in hun vakgebied. Samen zijn we nu onderwijsmateriaal aan het ontwikkelen en creatieve projecten aan het verzinnen die hieraan bijdragen. Ook werken we samen met Avans Hogeschool om duurzaam filament voor de 3D-printers te ontwikkelen.

De presentatie van het projectteam leidde ons met behulp van een Kahoot quiz door de wondere wereld van het 3D printen. Er kwamen voorbeelden voorbij van geprint voedsel, geprinte jurken en helmen en allerlei voorwerpen die we nog even mochten vasthouden. Er kan al veel, maar de combinatie van verschillende vakgebieden en een andere manier van denken over gebaande paden kunnen ervoor zorgen dat onze wereld er over een tijdje helemaal anders uit zal zien. In het onderwijs zijn er legio mogelijkheden om studenten van verschillende disciplines (bijv. bouwkunde, mode, grafische vormgeving) samen te laten werken aan 3D projecten.

De site van het projectteam is nu nog vrij leeg, maar ik hoop dat daar verandering in komt als hun netwerk zich gaat uitbreiden en er ook lesmateriaal beschikbaar komt. Mijn collega’s die zich bezighouden met hetzelfde onderwerp hebben in ieder geval al contact gezocht.