Samen innoveren, levert meer kans op succes

Marc Lammers, voormalig Hockeybondscoach spreekt op uitnodiging van HPBO. Marc is een vlotte, soms wat hijgerige spreker. Hij zet je wel aan het denken. Als coach en begeleider van sporters zijn er veel overeenkomsten te vinden met onderwijs.

Sprekende voorbeelden:

  • De wedstrijden in China onder moeilijke omstandigheden: je concurreert niet met een ‘crisis’, maar met de ander, die dezelfde moeilijke omstandigheden heeft. Een crisis biedt kansen, omdat je ze beter het hoofd kunt bieden dan je concurrent.
  • Kijken bij andere sporten: Ankie Grunsven koelt haar paarden af na training, zodat de lichaamstemperatuur sneller daalt en ze eerder klaar zijn voor nieuwe wedstrijden. Marc past dat toe bij wedstrijden in warme landen. Hij liep daarbij wel tegen weerstand op. “Waarom veranderen? Dat werkt toch niet?
  • Er kan geen innovatie zijn zonder opstartproblemen en kinderziektes. Het afkoelen na wedstrijden bleek afhankelijk te zijn van je lichaamsgewicht. De tijd voor afkoeling moest maatwerk worden. Daar kom je pas achter na een experimentele fase.
  • Andere teams die het overnamen: Kopiëren van aanpak zonder goed te weten wat je precies doet werkt averechts. Wat dan een bevestiging is van het vermoeden dat ‘het toch niet werkt’.
  • Durf fouten te maken!
  • Marc meet de kwaliteit van de slaap en past training van die dag er op aan. De onderliggende boodschap is natuurlijk dat je je student goed in de gaten houdt en je onderwijs er aan aanpast. 
  • Als coach had hij zelf ook begeleiding nodig. Wie coacht de coach? Heb je zelf iemand waarmee je kunt spiegelen? Na aanleiding hiervan ging hij ook het gesprek met zijn speelsters aan. Uit zijn team zelf kwam naar voren dat commitment, focus, fitness en uitstraling ontzettend belangrijk zijn. 
  • In eerste instantie trainde hij vooral op zwakke punten. Terwijl het vaak moeilijker is om een zwak punt iets te verbeteren dan een sterk punt goed aan te wenden. 

Marc zijn aanmoediging: innoveren doe je niet alleen, werk samen voor verandering!