Alfa en Noorderpoort over informatiemanagement

Waarom moeten / kunnen we samenwerken op IM gebied. Keuzedelen is bijvoorbeeld onze gemeenschappelijke uitdaging voor de komende tijd. De oplossing zoeken we natuurlijk in een digitale omgeving. Hoe richten we onze systemen daar dan op in. Waar presenteren we de keuzedelen, hoe koppelen we aan de opleiding en wie doet de dan begeleiding, zomaar wat vragen die op poppen.
Kwaliteit van informatie, de beveiliging, procesdenken en de ongelooflijke snelheid van de veranderingen op IT gebied vragen om samenwerken. Uiteraard komt Rick Maes voorbij en wordt op basis van het negen vlaks model de middelste verticale kolom benoemd. 

Velen van ons zitten nog in de fase van het huis op orde, welke koppelingen hebben we allemaal lopen en hoe maken we van al onze deelsystemen één integraal systeem. Het gaat eigenlijk helemaal niet over de systemen, maar over de processen die door de systemen worden ondersteund, aangevuld met een duidelijke eigenaar.
Samenwerken kan in diverse samenwerkingsverbanden, zoek je partners op de diverse deelgebieden.
Omdat we vaak kiezen voor eigen deelsystemen is een matrix achtige samenwerking noodzakelijk.
Daarnaast hebben we uiteraard SION, Surf / Kennisnet en Sambo ICT. Surf is nog wel de moeite waard extra te benoemen , lid worden van de coöperatie is voor ons allemaal van belang.
Andere praktische mogelijkheden voor samenwerking zijn macrodoelmatigheid op basis van een Qlikview rapportage. Voor het primair proces loopt er een AAR verkenning, gebruikersgroepen op basis van Shared Service Center achtige concepten zijn andere mogelijkheden.
Essentieel is dat er geen concurrerend voordeel op de deelgebieden mag zijn en moet elke instelling zich kunnen blijven onderscheiden. Voor beide instellingen is de management rapportage absoluut een succes, ook de koppeling vraagstukken  worden gezamenlijk opgepakt. DMS wordt onderzocht of hier samenwerking mogelijk is.
Valkuilen zijn er uiteraard ook:

  • Zorg voor evenredigheid
  • Zorg voor mandaat en draagvlak
  • Samenwerken met verschillende systemen is lastig.
Uit de zaal wordt de vraag of we geen gezamenlijk IM moeten vormgeven.